Binaların ve yapıların yıkılması çeşitli sebeplerden dolayı gereklidir. Bina yıkım yöntemleri ve binalar ve diğer yapılar için işlemler tanımlanmaktadır.
Bir binanın ya da yapının her tasarımının tasarım yaşamı olarak bilinen bir ömrüne sahip olduğunu biliyoruz. Bina 80-100 yıl gibi bir ömür boyu düşünülerek tasarlandı. Binanın bu tasarım ömrü sona erdiğinde yapı, yaşayan ve komşu binalar için güvenli değildir.
İçindekiler
Bina Yıkım Yöntemleri ve Yapıları İçin Süreç
Bir binanın yıkılması için daha fazla sebep olabilir, eski yapılar yenileri ile değiştirilecektir. Yapı dengesini kaybetti veya herhangi bir yapısal hasarı var. Büyük yapılar vb. İnşa etmek için küçük yapılar yıkılmıştır.

Tanımlar
Yıkım: Yıkım kelimesi yıkım, yıkılma veya yok etme anlamına gelir. Binanın yıkılması, bir hizmetin kullanım ömründen sonra önceden planlanmış ve kontrol edilmiş yöntemlerle bir yapının sökülmesi veya tahrip edilmesi işlemidir.
Patlama: Bir binanın yıkılmasında patlayıcılar kullanıldığında, Patlama olarak adlandırılır.
Bina Yıkım Süreci
Aşağıdaki bina yapılarının yıkılması sürecinde farklı adımlar vardır:
- Yer Ölçümü
- Tehlikeli maddelerin uzaklaştırılması
- Planın hazırlanması
- Güvenlik önlemleri
Yıkım Binaları Araştırması
Etüt, yapının ve çevresinin farklı parametrelerinin incelenmesi anlamına gelir. Esas olarak gerçekleştirilen iki tür anket vardır. Onlar
- Bina araştırması
- Yapısal ölçme
1. Yapı Ölçümü
Binaların yıkılması için yapılan araştırmalarda aşağıdaki işlemler yapılır:
- Kullanılan inşaat malzemesi çeşitleri
- Yıkım sırasında bina öncesi ve mevcut kullanımı.
- Atık su, tehlikeli maddeler, toksik kimyasallardan kaynaklanan yanıcı maddeler, yanıcı veya patlayıcı ve radyoaktif maddeler vb.
- Drenaj koşulları ve su kirliliği, sel ve erozyonla ilgili olası sorunlar.
- Ortak merdivenler, bölme duvarları dahil, bitişik bina ile ortak tesisler.
- Bitişik yaya ve araç trafiği koşulları
- Mahallenin gürültü, toz, titreşim ve trafik etkisine duyarlılığı.
2. Yapısal Yer Ölçümü
Yapısal araştırmada, yıkıma aşağıdaki süreçler katılmaktadır:
- İnşaat yöntemi
- Bodrumların, yer altı tanklarının veya yer altı kasalarının yapısal sistemi ve yapısal koşulları.
- Tasarımda kullanılan özgün yapısal sistem.
- Binanın durumu.
Tehlikeli Maddelerin Sökülmesi
Asbest mineralleri, petrol kirliliği ve radyoaktif metaller gibi tehlikeli maddeler, yıkım için saha araştırmasında bulunursa. Yapının yıkılmasından önce tehlikeli maddelerin sahadan uzaklaştırılması için uzman personel aranır.
Yapılar için Yıkım Planının Hazırlanması
İlgili farklı süreci gösteren ayrıntılı bir yıkım planı yapılır ve bunlar:
- Binanın yeri yıkılacak.
- Binadan yıkılacak mesafeler; bitişik binalara, caddelere, yapılara ve önemli cadde mobilyalarına.
- Binanın yapısal destek sistemleri.
- Binanın yıkılması prosedürünü gösteren bir plan; yıkıcı yapısal elemanların detaylı dizisi; ve kabul edilecek yıkım yöntemi.
- İstifçiliği, kapalı yürüyüş yolları, av platformları, avcı fanları, iskele, koruyucu perdeler ve güvenlik ağları dahil olmak üzere halkın korunmasına yönelik tüm önlemleri gösteren bir plan.
- Taşıma yöntemi yıkılmış bina enkazı.
- Tam yıkım işlemi vs. için gereken süre
Bina Yapılarının Yıkılması Sırasında Güvenlik Önlemleri
Tesis ve ekipman operatörleri dahil olmak üzere tüm işçiler, şantiye şefleri ve mühendisler olası tehlikeler ve yıkım süreci hakkında bilgilendirilir.
Yanıcı olan tüm mallar, söz konusu işlerde kullanılmadığı sürece sahadan çıkarılır. Odun, kereste, yakıt vb. Tüm yanıcı malzemeler uygun depolama tesislerinde depolanır. Yangın söndürme aletleri, işlem tamamlanıncaya kadar yıkım alanına yerleştirilir.
Yapının yıkılması nedeniyle, işçilerin çoğu gibi sorunları var. toza maruz kalma, kimyasal maruz kalma, ısı stresi ve havalandırma, gürültüye maruz kalma, tıbbi ve ilk yardım tesisleri, sağlık ve meslek hastalıkları. Bu sorunların üstesinden gelmek için uygun önlemler alınmıştır.
Binalar ve Diğer Yapılar İçin Yıkım Yöntemleri
Binalar ve yapılar için kullanılan iki tip yıkım yöntemi vardır.
- Patlayıcı olmayan yıkım
- Patlayıcı yıkım.
1. Patlayıcı Olmayan Yıkım Yöntemi
Herhangi bir patlayıcı kullanılmadan bazı ekipmanlarla yapılan bir yapının yıkılması demektir. Yıkım faaliyeti için kullanılan farklı ekipmanlar
Kızak çekiç
Küçük duvar veya tek kolonun yıkılması için kullanılan küçük bir el çekicidir.
Ekskavatörler ve Buldozerler
Bunlar küçük boyutlu binaları yıkmak için kullanılan büyük makinelerdir. Toprağın kazılması veya enkazın kamyonlara aktarılması için kullanılırlar.
Yıkım Topları
Yüksekliğe (6-7 kat) kadar olan bina, ekskavatör veya buldozer yardımı ile yıkılamaz. Bu gibi durumlarda, yıkım aktivitesini gerçekleştirmek için yıkma bilyeli vinç kullanılır. Yıkma bilyesi çatlağı, çelik bir ipten asılı devasa bir çelik bilye ile tutturulmuştur.
Çelik bilya çekilir ve binaya doğru serbest bırakılır. Kuvvetli çelik bilyalı binaya vurur ve binanın bir kısmı yıkılır. Çelik topun yörüngesi yapıya çarptıktan sonra kontrol edilemediğinden bu yöntem önerilmez.
Yüksek Erişimli Ekskavatörler
Yüksek Erişimli Ekskavatör makineleri, patlama ile yıkımın mümkün olmadığı yüksek binaların yıkımında kullanılır. Bu tür bir makine ile 300 ft yüksekliğe kadar olan bina yıkılabilir.
Yüksek erişimli ekskavatörler, aşağıdakiler gibi bazı ekleri yaparak farklı kullanımlar için kullanılabilir:
- Makas ekli ekskavatörler – Makas ekli ekskavatörler.
- Hidrolik kırıcılar – Hidrolik kırıcılar ve çelik takviyeyi çıkarın.
Yapılarda Patlayıcı Yıkım Yöntemi – Bina Yıkımının Patlatma Yöntemi
Patlama, bir binanın patlayıcı kullanarak yıkılması işlemidir. Eğer binanın destekleri kaldırılırsa, yapı çöker.
Patlama tekniği kullanılarak, sütun, kiriş ve döşeme gibi binaların ana destekleri patlayıcılarla sabitlenmiştir. Bu patlayıcılar patladığında, sütun çöker ve yapı da artar.
Yapının nasıl düşeceğine bağlı olarak, iki tür patlama vardır:
Bir ağaç gibi düşmek
Bu tür bir patlamanın yapısında, bina bir ağaç gibi yan yana düşecek şekilde yapılır. Bu yaygın olarak kullanılan patlama şeklidir. Binanın dışında boş alan bulunduğunda, bu tip bir yıkım öngörülmektedir.
Binanın sol tarafında boş alan varsa, patlayıcılar binanın sol tarafındaki sütunlara yerleştirilmiştir. Patlayıcılar patladığında kolonlar patlar, bina sola doğru düşer. Binanın düşme yönünü kontrol etmek için binaya çelik kablolar bağlanır.
Kendi ayak izine düşmek
Bina çevresinde boş alanlar bulunmadığında ve bina çevresindeki yapı korunacaksa. Bu tür bir yıkım kullanılır. Bu tür yıkımlarda, binanın orta kısmının altındaki zemine patlayıcılar yerleştirilmiştir.
Bu patlayıcılar, binayı bir kerede yıkmak zorunda olduğu için ağır olmalı. Eğer bir kısmı patlarsa diğeri takip eder. Sonra bina ilk patlatılan kısma doğru düşer. Dolayısıyla bu tür bir yıkımda dünyada sadece daha az şirket yaşanmaktadır.
Patlamalar patladığında binanın üst kısmı tahrip olur ve alt binanın üzerine düşer. Ağır yük ve kuvvet nedeniyle binanın alt kısmı da kendi ayak izinin üzerine çökmekte ve düşmektedir.